Hoe maak je de perfecte title tag?

 

Allereerst antwoord op de vraag; wat is een title tag en wat kan het doen voor je website? De title tag is als het ware de titel van je website of pagina. Het vertelt eigenlijk waar jouw website of pagina over gaat. Dit helpt bezoekers begrijpen of de website of de pagina relevant is voor hun “zoekvraag”. Bezoekers van o.a. Google zien bijvoorbeeld de titel van je website of pagina in de zoekresultaten staan. Naast dat de titel dus relevant moet zijn, is het ook goed om er een trigger in te verwerken. Je wilt immers dat bezoekers op jouw titel/link/website klikken in plaats van die van de concurrent. Maar hoe dan?!

Homepage title tag

Er is een verschil tussen de homepage title tag en de title tags van pagina’s. Om dit verschil duidelijk uit te leggen gebruik ik de opzet van een boek. Je moet je website zien als “het boek” en alle interne pagina’s als de “hoofdstukken”. De titel van het boek moet vertellen wat je doet, wie je bent of wat je wilt uitstralen. Naast de titel staat ook altijd de auteur van het boek op de kaft. Dit is belangrijk, je wilt immers wel weten ‘van wie’ het boek is.

Met dit in gedachten is het dus goed om je title tag als volgt in te stellen:

[VAN WIE IS DE WEBSITE] – [WAAR GAAT HET OVER?]

Het eerste onderdeel ‘van wie is de website’ is eenvoudig. Dit is je brand- of bedrijfsnaam. Het tweede gedeelte ‘waar gaat het over?’ is in te vullen op basis van wat je wilt uitdragen.

  • Relevantie op de zoekvraag: zorg dan dat hier heel duidelijk staat wat je aanbiedt (“Schilderen van muren en plafonds!”)
  • Keiharde sales: zorg dan voor een trigger (“10% korting op alle producten” of “De voordeligste!”)
  • Branding: kies dan voor je slogan of visie (Zo gebruiken wij met onze Vindy site “Jouw project, onze klus”)

vindy title tag

Hierboven een voorbeeld van onze title tag waar we duidelijk kiezen voor branding.

Bonustip: sinds kort hecht Google enorm veel waarde aan je brand- of bedrijfsnaam. Zo veel dat ze zelfs uit eigen beweging je bedrijfsnaam naar voren halen in de title tag, ondanks dat je deze bijvoorbeeld zelf achteraan geplaatst hebt. Wat je dan krijgt is een “slordige” brandname (vaak met de domeinextensie zoals .nl, .be of .com erbij geplakt) vooraan de title tag. Ook wij hadden hier last van, zoals je hieronder kan zien;

vindy.nl brand title tag

De oplossing is dus simpel: zet in je title tag van je homepage, altijd de brandname vooraan!

Pagina title tag

De title tag van pagina’s is een ander verhaal. Hier moet je wel degelijk rekening houden met 100% relevantie. Vertel in de title tag van pagina’s altijd precies wat een bezoekers aantreft op de pagina zelf. Sluit ook altijd weer af met je brand- of bedrijfsnaam, zo zie je in 1 oogopslag bij welk “boek” (lees: website) dit “hoofdstuk” (lees: pagina) behoort.

Een voorbeeld van hoe wij de title tags van onze pagina’s opmaken:

schilder title tag

Zoals je kan zien voldoet deze aan enkele belangrijke richtlijnen:

  • Relevantie: het vertelt direct wat je aantreft op deze pagina (“Schilder offerte”)
  • Wat kan je hier doen? We geven aan dat je “prijzen van schilders” kan verkrijgen
  • Van wie is deze pagina? We geven aan dat deze pagina toebehoort aan “Vindy”

Waar vul je de title tag in?

Afsluitend nog de vraag; “Waar vul je die title tags eigenlijk in?”. Klanten die via Vindy een WEBpakket hebben afgenomen zien bij elke pagina de tab ‘Meta info’ staan. Daar staat o.a. het veld ‘title tag’. Bij de meeste andere CMS-systemen zul je ongeveer op dezelfde manier de title tag vinden.

Zorg ervoor dat de title tag maximaal uit 50 tot maximaal 60 karakters (tekens) bestaat. Als je de title tag langer maakt, heb je kans dat deze “afgebrokkeld” wordt in Google en dat ziet er slordig uit.

Succes!

 

Lees ook...

Bekijk alles