Waarom wij Google tag manager hebben geïmplementeerd

 

Afgelopen jaar hebben wij een grote aanpassing gedaan aan onze formulieren waarmee we leads verzamelen. Van een plat formulier waarbij alle vragen op één pagina staan, naar een pop-up formulier waarbij elke vraag één voor één wordt beantwoord. Deze verandering zorgde ervoor dat we niet langer gebruik maakte van een zogenaamde ‘bedankt-pagina’. Dat is een pagina met een unieke URL (welke vaak eindigd op /bedankt) waar een bezoeker naartoe wordt geleid na een aanvraag. Zonder deze unieke URL kan je niet meer zo gemakkelijk in Google Analytics je conversies meten. Hoe meet je dan je conversies zonder bedankt-pagina?

Gebeurtenissen instellen in Google Analytics via Tag Manager

Een oplossing hiervoor is het instellen van gebeurtenissen in Google Analytics. Dit is het makkelijkst te in te stellen via Google Tag Manager (GTM). Met GTM kan je bijna alles meten wat er gebeurd op je website. Van het meten van je conversies, het invullen van je contactformulier tot het klikken op een specifieke knop op je landingspagina. Hiermee kan je bijvoorbeeld kijken welke call-to-action knop het meeste wordt gebruikt door je bezoekers. Google Analytics houdt automatisch bij op welke pagina’s je bezoeker is geweest en met GTM kan nu ook zien wat er op die pagina gebeurt.

Daarnaast kun je met Google Tag Manager ook andere tags en codes installeren via een gebruiksvriendelijke interface die ervoor zorgt dat je alles zelf kan installeren. Je hoeft dus niet meer je developer te vragen om bijvoorbeeld de Facebook Pixel of AdWords conversiecode te installeren, want dat kan je met GTM allemaal zelf. Door het instellen van de Google Tag Manager kunnen wij veel beter meten wat er op onze websites gebeurt, hierdoor wordt het gemakkelijker om je website te optimaliseren.

Instructies voor het instellen van gebeurtenissen in Google Tag Manager:

Hiervoor moet je eerst in Google Analytics (GA) een doel aanmaken. Dit doe je bij Beheerder > Weergave > Doelen. Kies bij Doelconfiguratie voor Aangepast, en kies vervolgens een naam die jouw doel beschrijft en kies voor Gebeurtenis. Vul bij Doeldetails gegevens in waaraan jij je doelen kan herkennen, je moet minimaal één veld invullen. Hoe meer je er invult hoe beter je later kan segmenteren in je rapporten. Deze gegevens vul je straks ook in bij GTM en kan je nu dus zelf verzinnen.

google tag manager instellen

Instellen van een gebeurtenis in Google Analytics

Als je je doel hebt opgeslagen gaan we naar Google Tag Manager om daar een nieuwe Tag aan te maken die aansluit op je nieuwe doel. Begin met het creëren van een nieuwe Tag, kies bij tagconfiguratie voor Universal Analytics. Neem als trackingtype ‘Gebeurtenis’ en dan verschijnen de parameters die je zojuist bij Google Analytics hebt ingevoerd. Vul dezelfde parameters hier in en kies als variabele je Google Analytics property ID, indien deze nog niet tussen staat kies je voor een nieuwe variabele en maar je deze aan. Stel vervolgens een Trigger in, op het nieuwe scherm klik je rechtsboven op het plusje om een nieuwe trigger aan te maken. Kies hier voor bijvoorbeeld ‘Klik: Alle elementen’ en bepaal vervolgens aan welke criteria de klik moet voldoen.

  • TIP #1: Als je in de voorbeeldmodus klikt op de knop die je wilt meten kun je in het tabblad Variabelen zien welke eigenschappen je klik heeft geactiveerd.
  • TIP #2: Wil je een klik op een link inzien zonder dat de pagina ververst, klik op de link terwijl je de control toets inhoudt.
gtm voorbeeld

Voorbeeldmodus om gemakkelijk de eigenschappen van je kliks in te zien.

Sla de nieuwe Tag op en check of je Tag op het juiste moment wordt geactiveerd in de voorbeeldmodus. Vergeet niet je nieuwe versie te publiceren en de gegevens van je nieuwe Tag worden vanaf nu verzamelend in Google Analytics.

Hopelijk kan Google Tag Manager jou ook helpen met het meten van alle interessante kliks, conversies en paginabezoeken, succes!

 

Lees ook...

Bekijk alles